Otizm Spektrum Bozukluğu Tanısı Kimler Tarafından Konur?

📌Otizmin tanısı, nasıl ve kimler tarafından konur? Size kısaca aktaralım istedik.

📌Tanı koyabilecek kişiler, yalnızca konunun uzmanı olan doktorlardır.

📌Otizmli çocukların dış görünümleri diğer çocuklardan farklı değildir; ancak, davranışları farklıdır.

📌Otizmde Tanı, uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve anne-babalara çocuğun gelişimi hakkında sorular sorulmasıyla konur.

📌Otizmin tanısı 12 aylıktan itibaren konabilir. Erken yaşta tanı konması, bir an önce eğitimin başlaması açısından önemlidir.

📌Ülkemizde otizm tanısı koyabilecek uzmanlar çocuk ruh hastalıkları uzmanları ve çocuk nörologlarıdır.

📌Çocuk psikiyatrisi uzmanı: Çocuk ruh hastalıkları uzmanı, çocuk ruh sağlığını değerlendiren, tanılayan ve tedavi eden doktordur. Çocuğunuzu gözler, sizinle görüşme yapar, tanı ölçütlerine göre çocuğunuzu değerlendirir, tıbbi muayenesini yapar ve tanısını koyar. Gerekirse tıbbi tetkik ve ilaç tedavisi önerir. İlaç, eğitime destek ve istenmeyen hareketleri kontrol altına almak amacıyla verilir.

📌Çocuk nöroloğu: Çocuk nörologu çocuklardaki beyin ve sinir sistemi sorunlarının uzmanıdır. Çocuk nörologu da otizme ilişkin değerlendirme yapabilir. Ayrıca, çocuğunuzda otizmle ilişkili olabilecek bazı hastalıkların (sara nöbetleri gibi) olduğu ya da otizm dışında başka sorunların varlığı düşünülürse, çocuk nöroloğu tarafından bazı tıbbi tetkikler (MR, BT, EEG vb.) ve tedaviler de yapılabilir. Ancak, bütün otizmli çocukların yalnızca dörtte birinde bu tür sorunlar görülür.

📌Çocuk Psikoloğu & Özel Eğitim Uzmanı: Çocuğumuzun ücretsiz değerlendirmesini yapar. Denver gibi bilimsel testler aracılığı veya ölçekler ile çocuğun gelişimi belirlenir. Özel Eğitim Uzmanı çocuğun performansını ve eğitim planını uygulayarak eğitimsel hedefleri bağımsıza ulaştırmaya çalışır. Otizm hastalık değil farklılıktır! Bu farklılığa Arnavutköy’de ilk defa alanının uzmanları tarafından 15 yıldır süren eğitim ve mesleki tecrübesiyle Bolluca Özel Eğitim ve Rehabilitasyon ışık saçmaya devam ediyor. Siz de Bolluca’da yerinizi almak için 7/24 Online bize ulaşabilir, sorularınızı aktarabilirsiniz. 

“İyi eğitim almak her bireyin hakkı”

☎️02126851013

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top