KONUŞMA VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARINDA MÜZİKLE TEDAVİ

İletişim sorunları yaşayan birey ve çocuklar müzikle terapi ve tedaviden faydalanabilirler. Şarkı söyleme, konuşma ve dil daha da özgül olarak işitme hafızası; ses ayarı ve ses etkinliğini gerekli kılmaktadır.

Konuşma ve iletişim problemlerinde hedefler; heceleme, sesin iniş-çıkışı, nefes alma, fonolojik farkındalık oluşturma ve konuşma hızındaki bozulmaları rehabilite etmektir. Müzik, hem konuşmadaki hem de müzikteki sesi algılama süreçlerini kolaylaştırmaktadır. Müzik, beynin sadece ses algısı için değil tüm işlevlerini etkin hale getirmekte ve bu da konuşmada ki sesi algılama süreçlerini olumlu yönde etkilemektedir. Müzik bireyin prozodi yeteneğini geliştirir. Müzik konuşmadaki akıcılığı ve anlaşılabilirliği düzeltmede etkilidir. Konuşamayan çocuklar müzikle tedaviye uygun olan çocuklardır. Kekeleme gibi konuşma bozuklukları müzikal etkinlikler için etkili bir yöntem olabilmektedir. Müzikle tedavi ve terapi ortamının düzenlenmesinde metronom gibi aletlerden yararlanılarak doğru telaffuz ve ritim çalışmaları yapılmaktadır.

Müzik Terapi Uygulama ve Araştırma Merkezi\’ne (MÜTEM) sahip Üsküdar Üniversitesi\’nde müzik; depresyon, stres, sinirlilik, panik atak, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, baş, boyun, bel, kas ve eklem ağrıları, diyabet, hiperaktivite, öğrenme güçlüğü gibi problemlerin çözümünde yardımcı tedavi olarak kullanılıyor. Müzikle tedavi, 2013 yılının Eylül ayında yayımlanan yönetmelikle Üsküdar Üniversitesi bünyesinde merkez kimliğiyle hizmet vermeye başladı.

Hastalar, merkezde MÜTEM Müdürü Prof. Dr. Sevda Asqarova\’nın yönetiminde ve uzman müzisyenler eşliğinde bir müzik aleti çalıyor, şarkı söylüyor. Müzik eşliği altında: koordinasyon…  nefes… ses…  refleks… vb.  çeşitli egzersizler yapıyorlar. Müzik tercihi ise tamamen hastanın isteğine bırakılıyor. Hastalar grup halinde terapi seanslarına alınıyor. Müzik tercihleri belirlendikten sonra hastaların sağlık durumlarına göre hareketli müzikten ağır ve dinlendirici müziğe geçiş yapılıyor ya da seansta tam tersi bir yöntem izlenebiliyor.

\”En etkin terapi müzikle terapidir\”      

MÜTEM hakkında AA muhabirine bilgi veren Asqarova, merkezin rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan Hocamızın teşvikiyle açıldığını söyledi.

Merkezimizin HEDEFİ – uluslararası standartlarına uygun Müzik Terapi alanının verimli yöntemlerle öğrenilmesini sağlayan bir  “inter-disipliner öğrenme ve araştırma-geliştirme merkezi” olmaktır. MÜTEM, özellikle Psikoloji ve Psikiyatri alanındaki öğrenci ve araştırmacılara hem çağdaş bir multi-disipliner öğrenme ve uygulama ortamı sunuyor, hem de yayın etkinlikleri için de zemin oluşturuyor.

Asqarova, Müzikle Tedavinin Nörobilimde de etkin bir rolü olduğunu özellikle vurguluyor: \”Araştırma yöntemlerimiz klasik gözlem, anket ve deneylerin yanı sıra EEG, tomografi, manyetik rezonans, doppler sonografi gibi çeşitli beyin görüntüleme tekniklerinin analizini de kapsıyor. Beyin haritaları incelendiğinde: Ses, ritm, armoni –  yani Müzik kulağı olanlar –  beynin SAĞ yarımküresinde; Müzik’le ilgili düşünceleri hareketlendirenler – beynin SOL yarımküresinde kaydediliyor… 

Korku, öfke veya keyif gibi etkiler – beynin duygusal ve düzenleyici olan LİMBİK SİSTEM’ de işleniyor. Elde edilen bu gibi veriler müziğin beyinde islenirken hangi süreçlerden geçtiğini göstermektedir. Bu da Nörobilim dünyasında Nöromüzik terapisi olarak yeni bir bilim. Yeni bir tedavi yöntemi olarak daha bir effektif özellik taşıyor ve davranış biliminde yeni bir nöroformu ile değerlindiriliyor. Multidisipliner yaklaşımla yaratıcı-sanatsal argümanları kullanarak yeni özgün ve bilimsel yöntemler geliştiriyor ki bu da bizim için çok önemlidir. Nöromüzik gibi yeni bir bilim dalı olarak karşımıza çıkıyor.’’

Müzikle terapiyi yeni bir boyuta ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Asqarova, Osmanlı\’da, Müslüman dünyasında İbn-i Sina, Evliya Çelebi gibi bilim insanlarının kitaplarında müzikle ruhun ilişkisinden bahsettiklerini anlattı.

Evliya Çelebi\’nin \”Hangi makam insanların ruhuna daha iyi gelebilir\” şeklinde araştırmalar yaptığını kaydeden Asqarova, \”İbn-i Sina kitaplarının birinde şunu söylüyor, \’Tedavinin en iyi yollarından biri, en etkili olanı müziktir. Müziğin, hastanın aklı ve ruhi güçlerini artırmak için kullanılması lazım. Tedavinin amacı; hastalıkla mücadele için cesaret vermek, hastaya en iyi musikiyi dinletmek, hastayı sevdiği insanlarla bir araya getirmektir. İnsanlar kederlerini, sevinçlerini müzikle bildirirler\” diye konuştu

KONUŞMA VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARINDA MÜZİKLE TEDAVİ Müzikle tedavi ve terapinin geçmişi tarihi çağlara kadar uzanmaktadır. Konu ile ilgili danışmanlık ve 0212 537 61 60 veya whatsapp randevu oluşturabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top