ÇOCUKLARDA KARŞI GELME BOZUKLUĞU

\"\"
ÖZEL EĞİTİMDE ÇUCUKLARDA KARŞI GELME BOZUKLUĞU

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların önemli bir kısmında karşı gelme bozukluğu da gözlenir. Özellikle karşı gelme bozukluğu olan okul öncesi çocuklarda otoriteye karşı gelme davranışını çok belirgin olarak gözleriz. Bu çocuklar aslında düşünmeden, yorum yapmadan, hemen hızlıca “hayır” deme eğilimindedirler.

Bu durum aile içinde aşırı çatışmalara ve sorunlara neden olur. Adeta anne ve babayı bıktıran hiçe sayan tavırları vardır. Büyükler isteklerinin ya da kuralların yerine gelmemesinden dolayı hiddetlenip çocuğa ağır cezalar verebilir hatta şiddet uygulayabilirler. Çoğunlukla yenilmeyi kabul etmez, mutlaka kazanmak ister, kazanma noktasında oyunun kurallarını kendine göre değiştirerek arkadaş ilişkilerinde başka bir boyutta sorun daha yaratırlar. Karşı Gelme Bozukluğu olan çocuklar sadece ev ortamlarında değil arkadaş ortamında da oldukça yoğun, ilişkiye girme ve ilişkiyi sürdürme sorunu yaşamaktadırlar. Sürekli benim dediğim olsun kuralları ben belirleyeyim düşüncesinde hareket edip oyunda kendilerinden başka otorite kabul etmezler. Sürekli etraflarında yönetebilecekleri birilerini ararlar. Bu olmadığı zaman ya oyunu terk ederler ya da oyunu bozucu hareketler sergilerler. Bu iki durumda çocuğun diğer arkadaşları tarafından grupta istenmemesine daha sonra grup oyunlarına çağrılmamasına neden olur. Oyunlarda “itirazcı, mızıkçı” olarak bilinirler.

Karşı Gelme Bozukluğu tanısı konulmuş çocuklar yukarıda da bahsi geçtiği üzere sürekli olarak karşı gelme eğilimindedirler. Aynı zamanda bu çocuklar öğrenme güçlüğü de yaşıyor olabilir ve yine duygusal problemlerle de baş etmek zorunda kalabilirler. KGB ile ilgili danışmanlık ve randevu almak için kurumumuzu ziyaret edebilir,  0212 685 10 13  numaralı telefonumuzdan iletişim kurabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top